Takı Fotoğrafı Nasıl Çekilir…

Takı Fotoğrafı Nasıl Çekilir…

Takı kadının yaradılışından bugüne kadar ayrılmaz bir parçası gibidir. İster zengin, ister fakir olsun her kadın boynunu bir kolye, parmaklarını bir yüzük ile süslemek ister. Bazen bu kolye pahalı bir elmas, bazen sıradan bir boncuk olabilir.
Takı aynı zamanda aşkında simgesidir. Sevgili sevdiğini bir ömür boyu seveceğini küçük bir yüzük ile ifade eder. Nikâh yüzüğün sol elin dördüncü parmağına takılmasının sebebi de budur. İnsan vücudunda bu parmaktan direk kalbe giden bir damar vardır. Kadın ve erkek evlilik bağı ile bağlandığında birbirlerini hep kalplerinde hissedeler. Bunu da yüzükleri sık sık hatırlatır.
Kim uygarlıklarda takı mezar taşlarını süsler. Kimilerinde ise takı takmayan kadın göremezsiniz. Bu kimi zaman kadının boynuna takılan bir halka, kimi zaman ise buruna takılan bir hızma olabilir.
İçinde yaşadığımız Anadolu topraklarında altının binlerce yıl önce bulunmasıyla birlikte takıda farklı bir boyut kazandı. Anadolu kadını için birikim aracı, şehirli kadın için ise statüsünün bir göstergesi oldu. Kimi zaman düğünlerde kilolarca altın takı takılırken kimi zaman da dünyanın en güzel boğazında aşk ilahisi olup kalplerde çınladı.
Osmanlı Hareminde de takının ayrı bir yeri vardır. Saraylı kadınlar mücevhere o kadar düşkündüler ki sarayın özel kuyumcuları vardı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İstanbul’da bir mücevher fuarı düzenlenmesi de buna en güzel işaretti.
Takı ve mücevher fotoğrafçılığı ise günümüzde ayrı bir önem kazandı. E-ticaret sitelerinin yaygınlaşması, özel aksesuar mağazalarının açılması; altın ve gümüş gibi madenlerin haricindeki madenler, değerli taşlar ve camın yetenekli tasarımcıların ellerinde hayat bulması ile fotoğrafçının da bir kuyum gibi fotoğrafı ince ince işlemesi gerekmeye başladı. Sadece mücevheri tasarlayanın değil o tasarıları da en iyi şekilde görüntüleyeninde sanatını ve bilgisini konuşturduğu takı ve mücevher fotoğrafçılığı ayrı bir uzmanlık alanı oldu.

Takı çekimi için malzemeler
Takı ve mücevher fotoğrafında en büyük sorun yansımadır. Küçücük bir kolye ucunda dahi çekim yaptığınız mekânın tamamını görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda çekim çadırı kullanmanılmasında fayda var. Takı çekiminde en az 2 hatta 3paraflaşa ihtiyaç duyulur. İyi bir ışık kuramazsanız iyi bir sonuç olamazsınız. Bunun içinde fotoğrafçının ışık bilgisinin olması çok önemlidir. Takı ve mücevher fotoğrafçılığında objektif seçimine de dikkat etmeli. 24-105 mm gibi geniş ve dar açısı bir arada olan zoom objektif her zaman tercihim olmuştur. 18mm-135mm, 50mm gibi lenslerde tercih edilebilir. Takı ve mücevher fotoğrafçılığı için bir diğer önemli konu ise çok iyi photoshop biliyor olmanız. Bundan sonrası için gerisi size kalmış.
Ayşe Küçükkurt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir